Vinograd Komarna, najmlađe vinogorje u Hrvatskoj, nadmorske visine 72-132m. Sastav tla je 50% vapnenac koji doprinosi bogatoj mineralnosti i hranjivim tvarima. Dijelovi vinograda imaju i do 40% nagiba, u neposrednoj blizini mora. Ovo idealno mjesto omogućava vinovoj lozi optimalnu sunčevu svjetlost zbog nagiba i kamenitog tla koje zadržava toplinu, a zbog blizine mora i vjetra izbjegnute su posljedice smrzavanja. Pod utjecajem svih tih parametara grožđe lako nakuplja šećer i antocijane, a istodobno hladne noćne temperature tijekom cijele godine omogućavaju grožđu zadržavanje većih količina kiseline. U tim uvjetima ne razvijaju se bolesti ni štetnici, proizvodnja je organska i za zaštitu se koriste minimalne količine bakra i sumpora, te za prehranu samo organsko certificirano gnojivo.
Grožđe se bere ručno tijekom noći radi očuvanja svježine i sortne arome nakon čega ide na sortiranje na selekcijske trake. Nakon muljanja se macerira 15-20 dana, ovisno o godini i stupnju ekstrakcije. Vino zatim dozrijeva u novim i više puta korištenim hrvatskim, francuskim i američkim bačvama 18-24 mjeseca. Nakon dozrijevanja prebacuje se na stabilizaciju u inox tankove, te nakon punjenja odležava u bocama minimalno godinu dana prije puštanja u promet.
Vino je sjajne crvene rubin boje sa svježim notama trešnje, višnje, bobičastog voća, te aromama drva poput vanilije i duhana. U ustima ćete primijetiti snažne tanine i nježnu kiselinu s vrlo elegantnim tijelom.
- Gastro preporuka:
- Crveno meso, divljač, kobasice, pršut, tvrde sireve.
- Temp. serviranja:
- 18 - 22°C