Vinograd Komarna, najmlađe vinogorje u Hrvatskoj, nadmorske visine 72-132m. Sastav tla je 50% vapnenac koji doprinosi bogatoj mineralnosti i hranjivim tvarima. Dijelovi vinograda imaju i do 40% nagiba, u neposrednoj blizini mora. Ovo idealno mjesto omogućava vinovoj lozi optimalnu sunčevu svjetlost zbog nagiba i kamenitog tla koje zadržava toplinu, a zbog blizine mora i vjetra izbjegnute su posljedice smrzavanja. Pod utjecajem svih tih parametara grožđe lako nakuplja šećer i antocijane, a istodobno hladne noćne temperature tijekom cijele godine omogućavaju grožđu zadržavanje većih količina kiseline. U tim uvjetima ne razvijaju se bolesti ni štetnici, proizvodnja je organska i za zaštitu se koriste minimalne količine bakra i sumpora, te za prehranu samo organsko certificirano gnojivo.
Grožđe se bere ručno tijekom noći kako bi se očuvale kiseline i sortne arome. Plavac mali ima visoku koncentraciju boje u kožici, te zbog toga imamo izazov napraviti što svjetliju boju rose-a. Grožđu se najprije spušta temperatura na 4°C, zatim ide na nježno prešanje da ne bi došlo do veće ekstrakcije boje. Rezultat su vrlo niski randmani, ali visoka kvaliteta soka od Plavca malog.
Nježna strana robusnog Plavca, vrlo nježne rose boje s izraženim voćnim aromama. Na ustima dosta svježe sa izrazitom aromom jagode.
- Gastro preporuka:
- Aperitiv, morski plodovi.
- Temp. serviranja:
- 10 °C