Novosti

DEFINICIJA I PODJELA VINA

DEFINICIJA I PODJELA VINA

PODJELA VINA PO KVALITETI

Po kvaliteti naša vina se dijele na stolna vina, stolna vina s oznakom kontroliranog podrijetla, kvalitetna te vrhunska vina.

Stolno vino jest vino proizvedeno od grožđa jednog ili više kultivara grožđa koji potječu iz jednog vinogradskog područja.

Stolno vino s oznakom kontroliranog podrijetla jest vino proizvedeno od jednog ili više kultivara grožđa iz jednog vinogradskog područja.

Kvalitetno vino s oznakom kontroliranog podrijetla jest vino proizvedeno od grožđa jednog ili više kultivara vinove loze koje potječu iz jedne regije.

Vrhunsko vino s oznakom kontroliranog podrijetla jest vino proizvedeno od određenog kultivara ili grupe kultivara grožđa koje potječu iz jednog ili više vinogradskih položaja.


PODJELA VINA PO OSTATKU NEPROVRELOG ŠEĆERA

Ovdje se vina dijele na suha, polusuha, poluslatka i slatka.

Predikatna vina su vina dobivena od vrlo zrelog ili prezrelog grožđa branog poslije uobičajenog vremena berbe. S obzirom na rok berbe, stupanj prosušenosti grožda i napad 

plemenite plijesni takva vina označavaju se kod nas kao kasna berba, izborna berba, izborna berba bobica, izborna berba prosušenih bobica i ledeno vino.

Arhivska vina su ona koja se namjerno njeguju više godina da bi razvila posebna gustativna svojstva, pa tek onda stavljaju u prodaju.

Desertna vina nazivaju se i ona vina što se obično služe na kraju obroka, uz slatki desert, a koja imaju znatnu količinu alkohola i i vrlo veliki ostatak neprovrela šećera.

Likerska vina su ona vina što se proizvode od zgusnutog ili alkoholiziranog mošta ili mirnog vina uz dodatak određene količine vinskog destilata ili rafiniranog alkohola.

Aromatizirana vina dobivaju se od mirnih vina s dodatkom vinskog destilata i različitih mirodija biljnog podrijetla ili njihovih ekstrata.

Pjenušava vina su ona vina koja sadržavaju stanovitu količinu ugljičnog dioksida.


Tekst uzet iz : HRVATSKI VINSKI VODIČ

                       SREĆKO LJUBLJANOVIĆ

                       2000/2001.

Galerija slika
DEFINICIJA I PODJELA VINA