Novosti

Što piti na jesen?

Što piti na jesen?

S ovim datumom stigla nam je jesen, a na jesen, kada se vremenski uvjeti hlade i priroda dolazi u dublje, bogate tonove crvene, smeđe i zlatne, ljudi često posežu za vinima i likerima koji su topliji, puniji i aromatičniji. Evo nekoliko preporuka za vino i likere koji se savršeno uklapaju u ovo godišnje doba:

Vina

  1. Cabernet Sauvignon : Ovo crno vino je poznato po svojoj punoj strukturi, bogatim taninima i okusima crnog voća (poput borovnica i crnog ribizla), začina, pa čak i nota duhana i papra. Njegova dubina i kompleksnost čine ga odličnim izborom za hladnije dane.

  2. Syrah/Shiraz : Ovo vino obuhvaća bogatstvo okusa poput tamne čokolade, začinskog bilja, crnog papra i dima. Ako volite vino s dubljim, složenijim karakteristikama, ovo će vam se svidjeti.

  3. Zinfandel : Zinfandel je vino koje nudi slatke note zrelog voća poput trešanja, jagoda i smokava, uz začinske tonove. U jesen se ističe zbog svojih bogatih okusa i snažnog tijela, idealno za opuštanje.

  4. Pinot Noir : lakši izbor crnog vina s nežnijim taninima, ali s bogatstvom okusa crvenih bobica, suhog cvijeća i začina. Njegova nježna kiselost i voćnost čine ga savršenim za jesenje večeri.

  5. Chardonnay (barrique): Ako volite bijela vina, Chardonnay odležan u hrastovim bačvama ima bogate, kremaste note vanilije, orašastih plodova i karamele, uz blagu kiselost koja mu daje strukturu. Zimski je izbor koji se savršeno sljubljuje s toplijim jelima.

Likeri

Postoji li što bolje od slasnog likera dok o prozor tuče kiša, a vjetar vani pjeva? Oni su voćni, sočni, kremastih nota, topli i ukusni. Mnogo je krasnih likera ali idemo sada izdvojiti najbolje za jesen, kao štu su:

* Teranino - Ovaj je proizvod satkan od spektra različitih okusa, a posebnu notu daje mu spoj crnog vina terana i fine voćne rakije te 10 vrsta začina. Odlično se može kombinirati s drugim napicima i tvoriti ukusan koktel. Miljenik je ženske publike.

* Euhorija Tomić - Liker je nastao maceriranjem suhih plodova rogača te suhih listova kadulje u vinskom destilatu.

* Šipak i divlja ruža Korlat - Dobiven je sljubljivanjem soka divljeg šipka, osvježavajuće esencije divlje ruže i rakije od grožđanog koma s jedinstvenog položaja Korlat.

* Aura Fernet Amaro 78 - Biljni liker spravljen po posebnoj recepturi od 78 najkorištenijjh sastojaka, dobiven destilacijom, maceracijom te infuzijama samoniklog bilja, citrusnih kora, korijena i začina.

Naravno uvijek su slasni likeri od višnje, meda, brusnice, kave..

Jesen je vrijeme kada se najčešće pije u zatvorenom prostoru, pa uživanje u vinu ili likeru može biti povezano s opuštanjem uz dobru knjigu, film ili ugodno društvo.

Ne zaboravite na kombiniranje vina i likera s jelima. Na primjer, začinjena jela sa svinjskim mesom ili divljači lijepo se sljubljuju s punim crnim vinima poput Cabernet Sauvignona ili Syraha.

Likere pak ne morate sve ni hladiti i možete ih piti kada god zaželite, jer s njima nema pravila. Možete ih slobodno piti uz ono što volite. Igrajte se s okusima, pokušajte kombinirati kiselu, slatku i začinsku hranu s njima i pronađite svoju dobitnu kombinaciju!


Galerija slika
Što piti na jesen? Što piti na jesen? Što piti na jesen? Što piti na jesen?