Novosti

Team building Korčula

Team building Korčula

29. i 30. listopada bili smo na predivnoj Korčuli.

Prvi dan smo posjetili smo Lumbardu i vinare Cebala, Biru i Zuru, proizvođače jedne od najboljih i najtraženijih sorti hrvatskog bijelog vina - Grk.

Rijetke i domaće sorte grožđa sada sve više privlače pažnju ljubitelja vina iz cijelog svijeta. Mnogi od njih pali su u zaborav tijekom stoljeća, ali mi i danas možemo uživati u vinu onih sorti koje su bile dovoljno dragocjene da se sačuvaju usprkos svim poteškoćama s kojima su se suočavali u svom uzgoju.

Grk je jedan od takvih - drevna sorta bijelog grožđa. Raste u pješčanim vinogradima sela Lumbarda na otoku Korčuli više od dvije tisuće godina. Ne znamo je li svoje ime dobio po profinjenom gorkom okusu (grk na hrvatskom znači gorkast ili trpak) ili po Grcima koji su na tom području osnovali naselje još u 3. stoljeću prije Krista i donijeli svoja dragocjena vinarska znanja sa njima.

Generacije lumbardskih vinara više od 2300 godina unapređuju uzgoj vinove loze i vinarstvo. Branimir Cebalo nastavio je obiteljsku tradiciju, ali i dodao svoj osobni pečat. To mu je do sada donijelo široku afirmaciju i mnoge hrvatske i međunarodne nagrade.

Vinarija Bire nalazi se u Lumbardi na otoku Korčuli. Najpoznatija je po
autohtonoj sorti bijelog vina Grk. Iako Grk uspijeva i na drugim
područjima, baš na Korčuli daje najbolje rezultate pa je postao i
svojevrsni sinonim za otok. Jedna priča kaže da je naziv dobio po tome
što su ga na Korčulu donijeli stari Grci, dok druga priča kaže da je
dobio ime po gorkastom okusu. Vinarija Bire u vlasništvu je vinara Frana
Miline koji je obnovio terasaste tradicionalne vinograde, stare više od
stoljeća. To je i prvi ekološki vinograd na otoku Korčuli. Osim Grka,
vinarija proizvodi Grk deforu,plavac, pjenušac i rose.


Obitelj Batistić –Zure bavi se profesionalno proizvodnjom grožđa i
vina od 1996 godine, no i puno prije toga ima tradiciju bavljenja
poljoprivredom (vinogradarstvo, maslinarstvo, povrćarstvo, ribarstvo,
stočarstvo itd) u mjestu Lumbarda na otoku Korčuli i to oko 600 godina
koliko je i sama loza obitelji Batistić stara.

Akcent u proizvodnji je naravno na autohtonoj sorti Lumbarde – grk, a najveći su proizvođači tog grožđa i vina u Lumbardi. Uz grk ”Bartul” te Sur Lie, vinarija proizvodi vina od Pošipa, Plavca malog, te ”Rebellion” (kupaža pet crnih sorti – Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Plavac mali, Alicante Bouschet).

Osim navedenih vina vinarija proizvodi i prošek od grka ”Elysion” i pjenušac od grka ”Quinta Essentia” koji dočaravaju sortu grk na način koji još nikad nije bio predstavljen.

Drugi dan posjetili smo Poljoprivrednu zadrugu Čara i vinariju Krajančić.

Vinogradarski položaji Čare dijele ime s jednim od najstarijih naselja na otoku Korčuli. To pitoreskno mjesto krase idealne klimatske prilike, kvalitetan sastav tla i vjetrovi koji prozračuju udolinu. Prije više od pola stoljeća, upravo je Čara proglašena kolijevkom autohtone otočke sorte pošip, koja je 1967. dobila status prvoga bijelog vina u Hrvatskoj zaštićenog geografskog podrijetla. Dvadesetak godina kasnije, u Čari je osnovana i moderna poljoprivredna zadruga Pošip, koja u kontinuitetu od osnutka stvara - Izvorni - prvi, pravi i punokrvni – POŠIP.

Luka Krajančić, rođeni Korčulanin. godine 1993. se vratio korijenima i tradiciji dugoj više od 500 godina. Vino ga je uhvatilo na neki čudan, neobjašnjiv način. Nema sumnje da su se Luka i vino prepoznali. Jednako kao što su mnogi prepoznali njegov pošip, pa ne čudi da je postao jedan od najomiljenijih i najtraženijih. Od današnjih 3,5 ha, 2,7 ha je naslijeđenih vinograda, a ostatak je naknadno kupljen. Dodatni 1,5 ha obrađuju i njeguju njegovi prijatelji. Pošip je jedina sorta u vinogradu, a glavna i odgovorna vinogradarka je njegova mama Marija. Mali podrum u sklopu obiteljske kuće opremljen je modernom tehnologijom. U kontroliranim uvjetima postaju i nastaju njegova vina. Luka je među prvima počeo raditi tehnologiju sur lie na pošipu, ali u velikim bačvama od 750 l. Godišnja proizvodnja vina je 40000 butelja od kojih najveći dio otpada na Intradu.Galerija slika
Team building Korčula Team building Korčula Team building Korčula Team building Korčula Team building Korčula Team building Korčula Team building Korčula Team building Korčula Team building Korčula Team building Korčula Team building Korčula Team building Korčula Team building Korčula Team building Korčula Team building Korčula