Novosti

Velikih 30 godina vinarije Zlatan otok

Velikih 30 godina vinarije Zlatan otok

Priča o ovoj vinariji počela je u malom selu Sveta Nedjelja na otoku Hvaru. U prekrasnim vinogradima na jedinstvenim južnim padinama otoka, gdje su augustinski redovnici počeli uzgajati grožđe još u 16. stoljeću. Osnivač vinarije Zlatan Plenković, skromni ribar rođen u ovom selu, prvu je bocu napunio 1986. godine kada je osnovao obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, a danas ga pamtimo kao jednog od prvih privatnih vinara i pokretača modernog vinarstva na ovim prostorima. Već nakon tri godine rada dobili su zaštitu za vrhunsko vino te tada kreću s većom proizvodnjom i prodajom vina. 1993. godine osnivaju tvrtku Zlatan otok. 

U svojih 30 godina Zlatan Plenković je postigao mnogo, bio je istinski vizionar i spreman na rizik u ono doba socijalizma u Hrvatskoj. Ostavio je neizbrisiv trag u hrvatskom vinarstvu i uvijek je vjerovao u svoju viziju. Nakon godina zajedničkog predanog rada, ljubavi i posvećenosti ovom poslu, nekad mali obiteljski posao postao je jedna od najvećih i najnagrađivanijih vinarija u Hrvatskoj. Danas posjeduju više od 120 hektara vinograda na otoku i kopnu, te otkupljuju s još 50 hektara od naših pažljivo biranih kooperanata. Vinogradi se nalaze na vinorodnim položajima južnih padina otoka Hvara, podno Biokova u blizini Makarske te na brežuljcima Jadrtovca u blizini grada Šibenika. Od crnih sorti uzgajaju se Plavac mali, Crljenak (Zinfandel), Babić, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, Mourvèdre, Grenache, a od bijelih tu su Pošip, Bogdanuša, Žilavka, Dubrovačka malvazija te Chardonnay i Muškat žuti. Proizvode oko 800.000 boca godišnje koje uspješno plasiraju na domaće i inozemno tržište.

Od kad se dodjeljuje titula najboljeg vinara Hrvatske Zlatan Plenković bio je među najboljima. 2009. godine izabran je za hrvatskog vinskog viteza te je po statutu ušao u red velikana vinarstva i više nije mogao konkurirati za vinara godine. Od 1991. godine njegov Zlatan Plavac redovito je proglašavan najboljim crnim vinom na Sabatini. 2012. godine, Zlatanov Pošip postao je prvo hrvatsko bijelo vino koje je Decanter proglasio šampionom regije. 2015. godine dodijeljeno mu je priznanje „Mate Bobanović“ za višegodišnji samoprijegoran rad u vinogradarstvu i vinarstvu, a nedugo iza toga, njegovo najnagrađivanije vino, Zlatan Plavac Grand Cru, u Francuskoj uvršten je među 10 najboljih crnih vina na svijetu. 2016. godine Plavci vinarije osvajaju Best Buy Award medalju te godinu kasnije i Qudal medalju.

Galerija slika
Velikih 30 godina vinarije Zlatan otok Velikih 30 godina vinarije Zlatan otok