Novosti

VINOGORJE KOMARNA

VINOGORJE KOMARNA

Vinogorje Komarna nastaje prvim sadnjama loze u 2008. godini i službeno nosi svoj naziv od travnja 2013. g., nalazi se na poziciji Južne Dalmacije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji; na putu između Splita prema Dubrvniku 60 km prije,; radi se o relativno mladom vinogorju koje obuhvaća 82 Ha vinograda posađenih od strane 7 vinarija. Radi se o skeletnom tlu, sačinjenom uglavnom od vapnenca i vrlo malo zemlje, nagiba i do 30%, sa nasadima koji se kreću od 250 m nadmorske visine pa sve do mora. Vinogradi su okrenuti prema južnoj i jugozapadnoj strani te je zbog svoje pozicije i prozračnosti kod svih proizvođača prijavljena ekološka proizvodnja. Sortiment posađenih loza u vinogorju čini 92% autohtone dalmatinske sorte (Plavac mali, Pošip, Tribidrag, Maraština, Babić) dok ostatak čine međunarodne sorte(Syrah,  Chardonnay, Tempranillo, Cabernet, Viogner).

Dvije su glavne razlikovne značajke vrhunskih plavaca  s Komarne. Prvo, oni se mogu pohvaliti s puno više svježine od većine drugih plavaca. Drugo, herbalni element u njihovom bouquetu značajno je naglašeniji nego kod pelješačkih ili hvarskih vina. Radi se onim plemenitim aromama makije i bora, o hrvatskom garrigueu koji se osjeti i u Stagnumu ali uglavnom u nijansama, dok je kod plavaca s Komarne često u prvom planu.

Neretvansko priobalje postalo je reprezentativna vinska regija pod nazivom K7 po sedmorici vinara koji tu rade i koji su osnovali najmlađe hrvatsko vinogorje - Volarević, Rizman, Terra Madre, Saint Hills, Modrozelena zadruga, Zadruga Neretvanski branitelji i Opg Deak.

Uspjeh Volarevićeva Plavca malog Platinum iz 2018. u američkom časopisu The Wine Enthusiast ponovno je podsjetio na veliku avanturu zvanu vinogorje Komarna i neke fantastične priče koje su se izrodile iz nje.

Galerija slika
VINOGORJE KOMARNA VINOGORJE KOMARNA VINOGORJE KOMARNA VINOGORJE KOMARNA VINOGORJE KOMARNA